Ren mat, recept

Här är det meningen att du ska kunna hitta lite inspiration till nyttiga rätter vare sig det gäller frukost, lunch, middag eller desserter. Gemensamt för dem alla är att de är fria från gluten och vitt socker.

Sidan kommer att uppdateras allt eftersom med nya recept och jag hoppas att du ska hitta något du tycker om!

 

Frukost

Bovetegröt med färsk frukt

Skölj bovetet i hett vatten först för att få bort färgämnet fagopyrin, som annars kan framkalla allergiska reaktioner. Skölj sedan av med kallt vatten.

1 port

1 dl bovete

2 dl mjölk (vatten om du hellre vill det)

en  nypa salt

en kanelstång

Koka på svag värme under lock ca 10 min, tillsätt saltet mot slutet av koktiden för att bovetet ska kunna svälla så bra som möjligt. Ta av från värmen och låt stå och svälla ytterligare 10 min.

Servera med t.ex. skivad clementin eller apelsin och mjölk.

 

Mandelgröt

1 port

2 ägg

1,5 dl valfri mjölk

2 msk mandelmjöl

en nypa salt

Vispa ihop ingredienserna i en kastrull och sjud på medelstark värme tills gröten tjocknat (det går fort!).

Smaksätt ev med lite vaniljpulver eller kanel och servera med t.ex. mjölk, blåbär och banan.

Ägg- och skinkgrottor

En fantastiskt snabbgjord frukost!

4 st

4 skivor rökt eller kokt skinka

4 ägg

en näve babyspenat

salt, paprikapulver/cayennepeppar

 

1, Sätt ugnen på 200 grader

2, Tryck ner en skinkskiva i fyra av hålen på en muffinsform av plåt

3, Släpp ner några spenatblad i skinkan och knäck ett ägg över. Strö över lite salt och ev chilipeppar/paprikapulver.

4, Grädda i ugnen tills äggen stelnat, ca 15 - 20 minuter.

Lunch & middag

Glutenfri kycklingpaj

Det här pajskalet är gjort på majsmjöl som inte är det bästa om du strävar efter att sänka kolhydratintaget men det blir väldigt gott och smaken väldigt lik ett traditionellt pajskal vilket kan vara bra när man vill smyga in glutenfritt utan att det märks... Detssutom blir skalet väldigt vackert med sin guldgula färg!

6 pers

PAJSKAL:

3 dl majsmjöl

125 g smör

2-3 msk kallt vatten

FYLLNING:

1 grillad kyckling

1 pkt bacon, 140 g

1 stor gul lök

3-4 ägg

3 dl vispgrädde

200 g philadelphiaost

oregano

apelsin/clementin

 

1, Mixa samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i pajformen. Låt vila i kylen medan du gör i ordning fyllningen.

2, Sätt ugnen på 225 grader. Strimla baconet och hacka löken och fräs allt i stekpanna i en klick smör, låt rinna av på hushållspapper. Skär den grillade kycklingen i bitar.

3, Lägg kyckling, bacon och lök i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde och philadelphia blandat med lite oregano och ev ett kryddmått salt. Häll i pajskalet.

4, Toppa med tunt skivad apelsin eller clementin. Grädda mitt ugnen ca 35 min (täck över med folie om pajen börjar få för mycket färg).

5, Servera med en god sallad

 

Pizza

Den här pizzabottnen är gjord på bl.a. blomkål, vilket kan låta konstigt men det blir fantastiskt gott och så får man ju i sig lite nyttigheter på köpet också...

För ca 4 pers

1 blomkålshuvud

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl mjölk

1 tsk Fiberhusk

1 tsk bakpulver

havssalt

FYLLNING

Bara fantasin sätter gränser men pizzan på bilden är toppad med mina barns favorit; pizzasås (använder du färdig sås på burk så se till att hitta en som inte innehåller så mycket tillsatser och socker),strimlad skinka, ananas, banan, curry, pizzakrydda samt riven ost.

 

1, Sätt ugnen på 200 grader. Riv blomkålshuvudet i matberedare och ställ in grynen i en skål i mikron och värm i 10 min. Låt svalna något och lägg grynen i en kökshandduk och pressa ur all vätska.

2, Mixa alla övriga ingredienserna med blomkålen och bred ut på plåt med bakplåtspapper.

3, Grädda i ca 15 minuter.

4, Ta ut pizzabottnen och bred på en god pizza/tomatsås och vad du nu vill ha för topping

5, Grädda i ugnen ytterligare ca 15 minuter.

Smått & Gott

Raw Snickersrutor

En jättegod och mättande liten sak som man kan avnjuta med gott samvete.

Ca 10-12 stora bitar

BOTTEN

1 dl pecannötter

12 urkärnade dadlar

1 msk kokosolja

3 msk jordnötssmör

en nypa vaniljpulver

2,5 dl salta jordnötter

CHOKLADTÄCKE

2 msk kokosolja eller kakaosmör

2 msk kakao

2 msk agavesirap eller honung

ev en nypa salt

 

1, Lägg alla ingredienserna till bottnen, utom jordnötterna, i en matberedare och mixa ihop till en jämn massa. Vänd ner jordnötterna.

2, Klä insidan av en avlång form, ca 20x10 cm, med bakplåtspapper och fördela massan jämnt i formen. Ställ in i kylen.

3, Smält kokosoljan/kakaosmöret till chokladtäcket i ett vattenbad. Tillsätt kakao, sötning och ev salt och rör ihop till en smet.

4, Fördela blandningen över jordnötskakan och ställ in i kylen igen. Skär upp i bitar när den stelnat. Förvara i kylen.

Bärdessert med gräddkräm

En härligt fräsch efterrätt!

Ca 4 port.

Färska bär av önskad sort och mängd, t.ex. blåbär och hallon

GRÄDDKRÄM

3 dl vispgrädde

2 äggulor

1 msk Ica Sötströ

1 krm vaniljpulver

GARNERING

Mörk choklad, 70 %

 

1, Vispa grädden tjock

2, Vispa ihop äggulor med sötning och vaniljpulver. Vänd ner i grädden.

3, Lägg upp bären i fina glas, toppa med gräddkrämen och hyvla över lite mörk choklad

 

 

 

Choklad- och bananshake

Det här är en efterrätt som har blivit en storfavorit hos oss och som får barnen att tindra med ögonen! Det är ingen som frågar efter chips eller godis när den här lyx-shaken serveras...

Ca 4 port

Tre stora, mogna bananer - frysta i slantar

3 msk kakao

ca 4-5 dl rysk yoghurt

 

1, Mixa frysta bananslantar med kakao och yoghurt. Vill du ha shaken lösare tillsätter du lite mjölk, eller använder vanlig naturell yoghurt istället för rysk.

2, Häll upp i fina glas och servera gärna med lite vispad grädde på toppen och lite riven mörk choklad!

 

 

Lyxig Chokladmuffins

Den här muffinsen har en fin konsistens som är väldigt lik en "vanlig" muffins. Lite extra lyxig blir den med frosting på toppen!

Ca 6-8 st

1,5 dl urkärnade dadlar

3 ägg

1 dl mandelmjöl

3 msk kokosolja eller smör

1 dl rå kakao

1 tsk bakpulver

En nypa salt

 

1, Sätt ugnen på 200 grader

2, Blanda allt i en mixer och kör till en smet

3, Fördela i muffinsformar

4, Grädda ca 10 min i mitten av ugnen (de får gärna vara en smula kladdiga i mitten)

5, Låt svalna och spritsa sedan eventuellt på frosting

 

FROSTING

2 dl vispgrädde

2 dl mascarpone

ca 1 msk kakao

ca 1 msk sötströ/stevia

 

1, Blanda grädden med kakao och sötning och vispa den fluffig

2, Blanda ihop med mascarponen och smaka av. Tillsätt mer kakao och sötning om det behövs.

3, Spritsa eller klicka ut frostingen på muffinsen.